Jakie są rodzaje wad wzroku?

Jakie są wady wzroku?

Oczy są jednym z najbardziej wrażliwych narządów w naszym ciele. Stąd potrzebują szczególnej opieki i ochrony, aby zachować je w zdrowiu i sile. Ale czy wiesz, że nasze oczy mogą być podatne na wiele ukrytych zaburzeń? Wiele z tych wad oczu ma podłoże genetyczne i może nie ujawniać się, dopóki nie jest za późno. Dlatego tak ważne jest, abyśmy rozumieli różne rodzaje wad oczu, abyśmy mogli podjąć odpowiednie środki ostrożności. Oto więcej na temat różnych rodzajów wad wzroku, o których powinieneś wiedzieć, aby chronić swoje oczy.

Krótkowzroczność

Krótkowzroczność jest najczęściej występującą wadą wzroku. Charakteryzuje się niezdolnością do wyraźnego widzenia obiektów znajdujących się daleko. Dzieje się tak, ponieważ rogówka oka staje się zbyt zakrzywiona i skupia światło na punkcie znajdującym się za siatkówką. Osoba z krótkowzrocznością będzie miała trudności z wyraźnym widzeniem przedmiotów znajdujących się daleko. Krótkowzroczność wpływa na niektóre zawody, takie jak prowadzenie samochodu, czytanie czy szycie.

wady wzroku rodzaje

Dalekowzroczność

Dalekowzroczność, znana również jako nadwzroczność, jest przeciwieństwem krótkowzroczności. Osoba z nadwzrocznością nie widzi wyraźnie przedmiotów znajdujących się blisko. Rogówka oczu staje się zbyt płaska i światło skupia się na punkcie przed siatkówką. Osoby z dalekowzrocznością często mrużą lub pocierają oczy. Mogą mieć problemy z czytaniem i mogą potrzebować nosić okulary lub używać lupy podczas pracy nad szczegółowymi zadaniami.

Astygmatyzm

Astygmatyzm to wada wzroku spowodowana nieregularną krzywizną rogówki. Ta nieregularność powoduje, że światło skupia się na dwóch punktach, jednym przed i jednym za siatkówką. Występuje częściej u osób powyżej 20 roku życia. Często leczy się ją poprzez noszenie okularów lub soczewek kontaktowych, choć w niektórych przypadkach może być potrzebna operacja.

Artykuł dodany przez Administrator | 17-07-22